Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός κυκλώνα μιας θύελλας κι ενός τυφώνα;


Η μόνη διαφορά μεταξύ ενός κυκλώνα, μιας θύελλας κι ενός τυφώνα είναι η τοποθεσία στην οποία προκύπτουν.



Μία μεγεθυμένη δορυφορική εικόνα της Θύελλας Ίζαμπελ που λήφθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2003. Η Εθνική Ωκεανογραφική Υπηρεσία συνεπικουρεί τις παραλιακές κοινότητες στην προετοιμασία και ανάνηψη από μείζονες παραλιακές καταιγίδες όπως οι θύελλες. 




Θύελλες, κυκλώνες και τυφώνες αποτελούν άπαντα το ίδιο καιρικό φαινόμενο· πάραυτα χρησιμοποιούμε διαφορετικά ονόματα για τις αυτές καταιγίδες για διαφορετικά μέρη. Στον Ατλαντικό και τον Βορειοανατολικό Ειρηνικό, χρησιμοποιείται ο όρος «θύελλα». Ο ίδιος τύπος ανατάραξης στον Βορειοδυτικό Ατλαντικό αποκαλείται «τυφώνας» και «κυκλώνας» στον Νότιο Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό.

Τα περιεχόμενα αυτών των καταιγίδων περιλαμβάνουν μία προϋπάρχουσα καιρική αναταραχή, θερμούς ωκεανούς, υγρασία και σχετικά υψηλούς ανέμους. Εάν οι κατάλληλες συνθήκες επιμείνουν αρκετά σε διάρκεια, μπορεί να συνδυαστούν ώστε να προκαλέσουν βίαιους ανέμους, απίστευτα κύματα, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες τα οποία σχετίζουμε με το αυτό φαινόμενο.

Στον Ατλαντικό, η εποχή των θυελλών επισήμως διαρκεί από τις 1 Ιουνίου έως τις 30 Νοεμβρίου. Πάραυτα, ενώ το 97 τοις εκατό της τροπικής δραστηριότητας προκύπτει κατά την ως άνω χρονική περίοδο, θύελλες έχουν προκύψει και εκτός αυτού του εξαμήνου.

Τροπικός κυκλώνας ή κυκλώνας. Ποια η διαφορά;

Υπάρχει σύγχυση επί της διαφοράς μεταξύ «τροπικού κυκλώνα» και «»κυκλώνα»; Ο τροπικός κυκλώνας είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται από μετεωρολόγους για να περιγράψουν ένα περιστρεφόμενο σύστημα νεφών και καταιγίδων που προκύπτει πάνω από τροπικά ή υποτροπικά ύδατα και έχει περιορισμένη χαμηλή κυκλοφορία. Άπαξ και ο τροπικός κυκλώνας φτάσει στο μέγιστο των 74 μιλίων ανά ώρα (119 χλμ ανά ώρα) και πάνω, τότε καταχωρείται ως θύελλα, τυφώνας ή κυκλώνας, αναλόγως της τοποθεσία ανά τον κόσμος εις την οποίαν προκύπτει.

Μετάφραση: Παναγιώτης Κουϊμτζίδης

Πηγή: Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία (Η.Π.Α.) [N.O.A.A.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείσθε να μην γράφετε υβριστικά σχόλια, διότι θα διαγράφονται.